Euthanasie, een onderwerp die we het liefst allemaal vermijden, maar waar we met een huisdier meestal niet aan ontkomen.
Om het dier een lijdensweg te besparen, kan er besloten worden tot euthanasie. Wij kunnen u hierin adviseren, maar de beslissing, maakt u zelf.
Misschien is het voor u de eerste keer dat u hiermee te maken krijgt, misschien is het al lang geleden. Het is een emotioneel moment waarbij er veel op u af kan komen. Daarom zetten wij hier graag voor u op een rijtje wat u kunt verwachten, en wat de mogelijkheden zijn na de euthanasie. Soms kan het goed zijn om hier vooraf al eens over na te denken, zodat u deze beslissingen niet meer hoeft te maken als u vol met emoties zit.
Het beste moment
De ene keer is dit duidelijker dan de andere keer. Een plotselinge ziekte, een aanrijding, of een hevige benauwdheid kunnen allemaal redenen zijn om de euthanasie onverwachts en met spoed te moeten uitvoeren om langer lijden te voorkomen. Maar wat nou als u een heel oud dier heeft, wat al langere tijd langzaam aan het aftakelen is? Wanneer houdt het op, wanneer is het genoeg? Dit is zo’n moeilijke keuze en voor iedereen anders, waarbij de ervaring leert dat er al snel grenzen verlegd gaan worden. Ligt uw grens bijvoorbeeld bij een onzindelijke hond, dan wordt dat als snel verlegd naar; ‘onzindelijkheid kan, zolang hij zichzelf maar niet gaat bevuilen.’
Maak vooraf voor uzelf een paar punten als meetlat waar u vindt dat het genoeg geweest is. Denk hierbij aan eet/drinkt hij/zij nog? Heeft uw dier pijn? Kan uw dier nog een dierwaardig bestaan hebben? Zijn er nog dingen waar hij plezier aan beleeft? Of ligt 1 van uw grenzen bij het niet meer kunnen halen van het uitlaatveldje? Onzindelijkheid?
Twijfelt u of het genoeg is geweest voor uw huisdier, loopt dan deze punten nog eens eerlijk na. Natuurlijk staan zowel de dierenarts als de assistentes ook altijd voor u klaar om eventuele twijfels te bespreken.
Dierenarts Hugo van Duijn heeft het boekje ‘Zijn we niet te vroeg’ geschreven. Nadat hij zijn eigen hond heeft moeten laten inslapen heeft hij zijn overdenkingen op papier gezet, in de hoop hier anderen eigenaren mee te kunnen helpen. Het boekje is gratis bij ons verkrijgbaar. Wilt u het graag lezen; vraag ernaar bij de assistente.
De Euthanasie
Wanneer de beslissing genomen is, zullen we de afspraak inplannen. Liefst proberen we dit op een wat rustiger tijdstip te plannen waarbij u zo min mogelijk andere klanten zult tegenkomen. Wij nemen hier ruim de tijd voor, zodat u en uw familie in alle rust afscheid kan nemen van uw huisdier.
Uw huisdier zal eerst een prikje krijgen met een narcosemiddel in combinatie met pijnstilling waarvan hij in enkele minuten rustig in slaap zal vallen. Zo weten wij dat hij er niks van mee zal krijgen of voelen.
Op het moment dat uw hond in slaap is, zullen wij een stukje van zijn poot scheren om het bloedvat te kunnen zien. De assistente zal het pootje stuwen waarna de dierenarts in het bloedvat het laatste prikje zal geven met een overdosis slaapmiddel waarvan het hart zal stoppen met kloppen.
Bij katten wordt het laatste prikje meestal in een van de nieren gegeven.
De dierenarts zal met de stethoscoop luisteren of het hart gestopt is met kloppen en het oogreflex wordt gecontroleerd (dit is het laatste reflex wat stopt). Uw huisdier is dan overleden.
Belangrijk om te weten is dat uw dier na het overlijden zijn ogen open zal houden. Daarnaast kunnen er na het overlijden nog kleine spierbewegingen zichtbaar zijn. Soms is dit een snorhaar dat trilt, een trilling in het pootje of de staart, het laten lopen van urine/ontlasting, maar ook kan dit het middenrif zijn wat nog 1 keer samentrekt. Dan lijkt het net of ze nog 1x een ademhaling doen, bij mensen ook wel ‘de laatste zucht’ genoemd.
Indien gewenst zullen wij u nu nog even alleen laten met uw huisdier, zodat u in alle rust, op uw eigen tempo, afscheid kunt nemen.
Hoe moeilijk het ook voor u is, voor het dier zou het wel heel fijn zijn als u hier bij wilt blijven, om uw dier te steunen. In elk geval tot hij na het eerste prikje in slaap gevallen is. Zo ziet hij tot het laatste moment een vertrouwd gezicht.
Praktijk / Huisbezoek
Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat u het prettig vindt als de euthanasie thuis in de vertrouwde omgeving zal plaatsvinden. Wij proberen zo veel mogelijk aan dit verzoek te voldoen. Wij kunnen alleen op voorhand niet beloven dat het ook zal lukken. Wij zijn afhankelijk van onze planning in de agenda, van het aantal dierenartsen op dat moment beschikbaar en van of wij wel of geen spoeddienst hebben.
Bij een euthanasie die enigszins te plannen is, zal dit verzoek dus ook makkelijker uit te voeren zijn, dan bij een dier wat onverwachts of met spoed moet inslapen.
Geeft u ons uw wens door, dan zullen wij altijd kijken wat er op dat moment mogelijk is.
Houdt u er wel rekening mee, dat bij euthanasie aan huis, de dierenarts uw huisdier NIET mee terug kan en mag nemen. Voor het vervoeren van overleden dieren, anders dan die van jezelf, is een vergunning nodig. Het crematorium kan uw dier aan huis op komen halen of u kunt hem zelf wegbrengen. Officieel gezien moet u wel aan kunnen tonen dat het om uw eigen dier gaat. Een controle hierop zal niet snel plaatsvinden. Maar te adviseren valt om het paspoort van het dier in zo’n geval ook mee te nemen. Ook is in eigen tuin begraven soms mogelijk. Hieronder meer over alle mogelijkheden.
Mogelijkheden nadat uw dier is overleden
Wanneer een huisdier is overleden, zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder zullen wij alle mogelijkheden opsommen. Klik erop voor meer informatie.
– Resomeren (watercrematie)
– Begraven
– Cremeren (gezamenlijk of individueel)
– Destructie
– Beschikbaar stellen aan de wetenschap
Herinneringen
De herinneringen aan uw dierbare huisdier zullen nooit verdwijnen. Waarschijnlijk heeft u ook een aantal mooie foto’s en filmpjes. Maar er is nog veel meer mogelijk. Ook hiervoor zetten we graag wat ideeën voor u op een rijtje.
Na het overlijden kunnen wij voor u een inktafdruk van het pootje maken. Ook kunnen wij een herinneringsflesje maken; een flesje waar wij een klein plukje haar van uw huisdier in stoppen. Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar geef het wel even bij ons aan als u hier gebruik van wilt maken.
– Pootafdruk in gips, dit is vaak via het crematorium mogelijk
– Gedenksieraden met as of een plukje vacht (Dierbaar Dichtbij, Sieraden met Hondenhaar, of via het crematorium)
– Tatoeage, evt. met een beetje as van je huisdier door de inkt verwerkt