fbpx

Bloeddrukmeting Kat

Bloeddrukmeting, kat, Hoge, bloeddruk, Hypertensie, senior, seniorcheck

Een hoge bloeddruk (hypertensie) komt vooral veel voor bij oudere katten. Ze kunnen hierdoor last hebben van hoofdpijn, blind worden, een hersenbloeding krijgen en hart- of nierfalen ontwikkelen.

Een hoge bloeddruk komt vooral veel voor bij katten die al bekend zijn met nierproblemen, suikerziekte of schildklierproblemen.

Voor katten van 9 jaar en ouden adviseren wij om jaarlijks een seniorencheck te laten uitvoeren icm een bloeddrukmeting. Heeft uw kat last van een van bovenstaande klachten, dan is deze bloeddrukmeting extra belangrijk.

Afhankelijk van de oorzaak van de hoge bloeddruk, is deze in de meeste gevallen weer goed onder controle te krijgen. De schade die de hoge bloeddruk veroorzaakt heeft is echter niet altijd meer volledig te herstellen. Daarom is het sowieso verstandig om 1x per jaar een bloeddrukmeting te laten uitvoeren.

Hoe gaat een bloeddrukmeting in zijn werk

Het is belangrijk dat de kat zo min mogelijk stress ervaart. Daarom doen we een bloeddrukmeeting liefst aan het begin van een consult, nog voordat er andere onderzoeken hebben plaats gevonden.
Het onderzoek zal veelal gebeuren door een van de assistentes. Hier nemen we ruim de tijd voor, zodat de kat eerst wat kan wennen aan de ruimte voordat er überhaupt iets gaat gebeuren.

De meting is volledig pijnloos en de kat hoeft hier niet voor te worden geschoren. Er zal een klein bandje om de voorpoot worden aangebracht. Daarnaast zal er met een sensortje met wat gel net boven het voetzooltje gezocht worden naar het geluid van de bloeddruk. Zodra dit gevonden is wordt het bandje om de voorpoot zachtjes opgepompt waarna we het weer langzaam leeg laten lopen. Om een betrouwbare waarde te hebben zal dit een aantal keer achter elkaar gebeuren.

De bloeddrukmeting wordt het liefst steeds door dezelfde assistente, met hetzelfde baasje, onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, om de evt. stress gelijk te houden en de uitslag zo betrouwbaar mogelijk.