fbpx

Voorhuid reinigen

Met name de ongecastreerde reuen kunnen makkelijk last hebben van een voorhuidontsteking. Ook wel ‘balanoposthitis’ genoemd.
Kenmerkend zijn de gele of groene pusdruppels uit de penis. De hond zal er veel aan willen likken, en u kunt deze vieze druppels op de grond/kleed/mand terug vinden.
Vervelend voor de hond, maar ook niet zo fris in huis. Daarom is het belangrijk om deze vieze voorhuid regelmatig te reinigen.
Omdat het reinigen van de voorhuid niet voor iedereen even duidelijk is hoe dit het beste werk, hebben we hier een stappenplan voor gemaakt.

Het handigste is om dit buiten te doen. Zorg anders voor wat tissues of een handdoekje in de buurt.
Het kan bij een staande hond, maar makkelijker is vaak als de hond op zijn zij ligt.

– Maak eerst de buitenkant van de penis schoon met een natte tissue of watten.
– Trek in een spuitje, evt. met bijgeleverd opzetstukje, de voorhuidreiniger op.

voorhuidreiniger

– Spuit deze vloeistof in de voorhuid (dus níet in het plasgaatje van de penis, maar echt in de losse huid rondom de penis)

voorhuidreiniger

– Houdt het topje van de voorhuid gelijk goed dicht zodat de vloeistof er niet direct weer uit loopt, en masseer de vloeistof met de andere hand naar achteren. De voorhuid van een hond is vrij lang, en loopt langs het gehele penisbotje.

VoorhuidreinigerLaat de penis los, de reiniger zal er dan weer uitlopen, inclusief pus/slijm/vuil. Maak schoon met een schone tissue of doekje.

 

 

 

Het reinigen mag 2x per dag zolang dit nodig is. Is de ontsteking weg, dan volstaat vaak 2 of 3x per week reinigen om nieuwe ontsteking te voorkomen.

Let op: het zwellichaam van de hond zit net achter de penis. Sommige honden kunnen van het reinigen van de voorhuid erg opgewonden raken waardoor dit gaat opzwellen. Het lijkt dan alsof de hond ‘ineens’ een bult/tumor heeft. Dit is dus het zwellichaam wat opzet, en zal vanzelf weer verdwijnen zodra de opwinding weer gezakt is.