Urine opvangen bij het huisdier is niet altijd even makkelijk. Daarom zetten we graag wat tips voor u op een rijtje.
Wat voor alle diersoorten belangrijk is:
– Gebruik een schoon potje voor het opvangen en ook voor het inleveren van de urine. Wanneer er namelijk nog restjes suiker of medicatie in zitten, kan dit het urineonderzoek ernstig beïnvloeden en is het niet betrouwbaar meer.
– Draag handschoenen bij het opvangen van de urine. Sommige zoönoses (ziektes die van dier op mens overdraagbaar zijn) zijn namelijk besmettelijk via urine.
– Gebruik een goed afsluitbaar potje of buisje. Werk hygiënisch; een boterhamzakje met een potje vol uitgelekte urine is voor niemand prettig.
– Breng de urine zo snel/vers mogelijk langs. Liefst hebben wij de urine zo vers mogelijk, zodat kristallen en bacteriën geen kans hebben om te groeien. Lukt dit niet gelijk, bewaar het dan in de koelkast.
Hond:
Bij de hond is het makkelijk om een wat lager bakje te gebruiken die je onder de hond kan houden zodra hij/zij plast. Sommige honden vinden het eng als je met een bakje aankomt en stoppen dan direct met plassen. Dan kan een oude pollepel goed werken. Omdat je dan een steel eraan hebt en iets verder op afstand kunt blijven.
Bij ons in de praktijk zijn voor een klein bedrag ook opvang setjes verkrijgbaar. Deze doosjes bevatten alles wat u nodig heeft: een plastic schepje om onder de hond te houden. Het handvat van dit schepje zorgt ervoor dat de urine eenvoudig in het bijgeleverde potje overgoten kan worden. Verder zitten hier handschoenen bij en een etiketje om de naam, datum en tijdstip van opvangen te kunnen noteren.
Kat:
– Maak de kattenbak goed schoon en haal alle kattenbakvulling eruit. Kattenbakvulling is namelijk gemaakt om urine te absorberen, en dan kunnen wij er niks meer mee.
– Sommige katten vinden het prima om op een lege bak te plassen.
– Anders kunt u ervoor kiezen om een plastic zak in stukjes te knippen en deze snippers in de kattenbak te doen. Zo heeft de kat toch iets te graven zonder dat de urine geabsorbeerd wordt.
– Maar het beste werken eigenlijk nog de plastic korrels, zoals Urigrit of Katkor. Deze zakjes zijn bij de dierenarts verkrijgbaar en bevatten plastic korreltjes die in de kattenbak gedaan kunnen worden. Dit lijkt op kattenbakvulling, de kat kan wat graven, maar de urine wordt hier niet door opgenomen. Verder zit er een pipetje in om de urine op te zuigen zodra de kat geplast heeft, en een buisje om het in te doen.
Vooral bij katten krijgen wij vaak te horen dat urine opvangen niet mogelijk is. Maar eigenlijk is het helemaal zo moeilijk niet. Wel is het een kwestie van volhouden en soms enige management, maar vroeg of laat zal de kat toch echt moeten plassen.
En is het zo dat de kat (of hond, maar vaker zijn het katten) NIET KAN PLASSEN, dus wel pogingen doet, maar er komt niks: dan is het ALTIJD SPOED!
Tips bij veel gehoorde bezwaren:
– Het lukt niet, want de kat komt buiten > Hou de kat binnen, sluit het kattenluik, of zet hem met de lege of met plastic korrels gevulde kattenbak op een aparte kamer tot hij/zij geplast heeft.
– Het lukt niet, want ik heb meerdere katten > Hou de kat in een aparte ruimte apart van de andere kat(ten) met de lege of met plastic korrels gevulde kattenbak, tot hij/zij geplast heeft. Is het huis niet zo groot, een badkamer of gang kan ook al volstaan.
– Het lukt niet, want mijn kat doet alles buiten en gebruikt geen kattenbak > Zet hem met de lege of met plastic korrels gevulde kattenbak op de badkamer. Ooit zal hij moeten plassen, en doet hij het dan toch naast de kattenbak, dan is dit met een pipetje zo van de badkamervloer op te zuigen > alles beter dan niks.
– Het lukt niet, hij zit al een uur apart en doet niks > Bij een blaasontsteking zullen ze wat meer moeite hebben om hun urine op te houden en zal je dus wat sneller urine hebben, maar over het algemeen kan een kat het heel erg lang ophouden, sommige wel 20 uur; een kwestie van geduld hebben dus!
LET OP: doet de kat wel pogingen maar er komt niks: dan is het SPOED!
Konijn/Cavia:
Zet het konijn of knaagdier in een lege schone kooi/vervoerskoffer/kunststof bak totdat hij/zij hierin geplast heeft.