fbpx

Tanden poetsen

tandenpoetsen hond

Hond
Tanden poetsen kun je het beste al aanleren wanneer de hond nog pup is. (let op: pauzeer het poetsen even in de periode waarop de pup aan het wisselen is om pijn-ervaring te voorkomen!) Wanneer je pas start wanneer hij ouder is en de tandproblemen al aanwezig zijn, zal het aanleren vaak moeilijker gaan. Daarbij kun je met tandenpoetsen de tandplaque wel verwijderen, en vertragen/voorkomen dat dit tandsteen gaat worden, maar de reeds aanwezige tandsteen kun je er niet meer mee weghalen. Dit zal bij de dierenarts met een gebitsreiniging moeten gebeuren.
Hieronder een stappenplan hoe je het poetsen kunt aanleren. Neem er de tijd voor en ga pas verder naar de volgende stap, als de hond de voorgaande stap probleemloos accepteert.
Gebruik nooit tandpasta voor mensen. De fluor die hierin zit is niet goed voor de hond. Honden-/kattentandpasta is zo gemaakt dat het mag worden ingeslikt en bevat meestal ook een vleessmaakje.

1) Laat je hond er eerst aan wennen dat je aan zijn bek mag komen door voorzichtig de lip eens op te tillen.
2) Masseer zijn wangen over zijn tanden, met name over de achterste kiezen.
3) Raak de tanden/kiezen aan met je vinger. Vindt je hond dit nog spannend, doe dan eens wat leverpastei op je vinger, zodat dit gelijk belonend werkt.
4) Smeer wat tandpasta op je vinger, en laat de hond dit er vanaf likken.
5) Breidt dit langzaam uit door zachtjes met de vinger met tandpasta over de tanden/kiezen te wrijven.
6) Spoel de tandenborstel af met wat lauw water en laat de hond de tandpasta van de tandenborstel af likken. Indien nodig kun je deze stap ook eerst met leverpastei doen.
7) Maak een zacht poetsende beweging met de tandenborstel met tandpasta op de tanden/kiezen. Stop op tijd voordat de hond het beu begint te worden.
8) Breidt dit langzaam uit totdat je het gehele gebit kunt poetsen.

Mocht de hond de tandenborstel toch nog spannend vinden, kun je als tussenstap eerst met een vingertandenborstel aan de slag gaan.
Vergeet niet je hond steeds te blijven belonen en stop wanneer de stress of weerstand te groot wordt.

Filmpje met poetsinstructies

Kat
In principe is het stappenplan voor de kat hetzelfde. Alleen zal het bij katten een grotere uitdaging zijn om het ze goed aan te leren, dan bij honden.
Lukt het tandenpoetsen nou echt niet bij de kat, probeer dan in elk geval geregeld de wangen t.h.v. de kiezen te masseren. Dit kan ook bijdragen aan een goede gebitsverzorging.