fbpx

Kitten Informatie Folder

Kitten informatie info folder junior check

Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst! Wij wensen u veel plezier en geluk met uw nieuwe kat! Om er voor te zorgen dat alles goed gaat wat betreft zijn of haar gezondheid, hebben we hier wat nuttige informatie voor u opgesteld:

Vaccinaties:

Uw kitten dient gevaccineerd te worden op een leeftijd van  9 en 12 weken.

De vaccinaties zijn tegen Kattenziekt en Niesziekte. Vanaf 12 wkn kan tevens een vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) worden gegeven. Dit is verplicht indien u met uw huisdier naar het buitenland reist (ook naar België!). 21 dgn na deze enting mag uw kat de grens over.
Na deze laatste kittenenting hoeft uw huisdier pas weer gevaccineerd te worden als hij/zij 1 jaar oud is. Hiervoor zult u van ons een oproep ontvangen.
Ook binnenkatten adviseren wij om jaarlijks te blijven vaccineren. Juist deze groep katten heeft een lagere weerstand omdat zij niet buiten komen. Ziektes kunnen worden overgebracht via uzelf, door bijvoorbeeld het aaien van een andere kat.

Ontwormen:

Uw kitten dient ontwormd te worden op een leeftijd van 4, 6 en 8 weken. Daarna wordt dit maandelijks tot hij/zij 6 maanden oud is. Vanaf de 6 maanden kunt u het schema voor de volwassen kat aanhouden; een buitenkat elke 3 maanden, een binnenkat minimaal 1x per jaar.

Voeding:

Goede voeding is belangrijk en kan veel problemen (gewrichtsproblemen, botproblemen, blaasproblemen) voorkomen. Laat u het beste in de dierenwinkel adviseren hierover.

Ontvlooiing:

Kittens kunnen gemakkelijk vlooien bij zich dragen, ook wanneer ze nooit buiten komen. Wij kunnen de eitjes namelijk via onze schoenen mee naar binnen nemen. Daar komen ze uit, leggen meer eitjes en ontstaat er toch een vlooienplaag.  Informeer bij ons, welk middel voor uw kat (op basis van leeftijd en gewicht) geschikt is.

Teken behandeling:

I.v.m. warme winters zijn teken het hele jaar aanwezig. Controleer uw kat hier goed op, zeker wanneer u in de buurt van het bos woont. Maar ook in de achtertuin kunnen teken worden opgelopen. Preventief kunt u een tekenband of -druppels gebruiken.

Chippen:

Chippen is voor een kat (nog) niet verplicht, maar wel te adviseren. Ook wanneer de kat nooit buiten komt. Mocht hij toch eens ontsnappen is hij er niet bekend en zal sneller verdwalen. We controleren de aanwezigheid van de chip op de praktijk. Het is van belang, dat u er zelf voor zorgt dat de chip op het juiste adres en telefoonnummer geregistreerd staat. M.a.w. mocht u in de toekomst gaan verhuizen, denk dan ook altijd even aan wijziging van de gegevens. Op de website www.chipnummer.nl kunt u zien of en bij welke databank het chipnummer van uw dier geregistreerd staat. Mocht de registratie nog niet in orde zijn, dan kunt u dit zelf doen op bv. www.ndg.nl.

Gebit:

Vanaf ongeveer 4 maanden gaat de kitten tanden wisselen. Meestal merkt u hier niets van en gaat dit gewoon goed. Rond de 6 maanden zijn ze uitgewisseld. Het is dan belangrijk om erop te letten of er geen “dubbele” (dus melk- en permanente) tanden aanwezig zijn. Laat het in dit geval altijd even controleren op de praktijk- soms moet de melktand getrokken worden.

Tanden poetsen:

Eventueel kunt u uw kitten aanleren om de tanden te poetsen. Wij zien veel katten met gebits- en tandvleesproblemen. Zij moeten vaak onder narcose behandeld worden. Dit is te voorkomen door regelmatig de tanden te poetsen. Dit kan met een z.g. honden/kattentandenborstel, een vingertandenborstel of m.b.v. een gaasje icm. tandpasta voor hond/kat. Gebruik nooit tandpasta die voor mensen is bedoeld.
Klik hier voor een filmpje met uitleg hoe je het poetsen aanleert.

Neutraliseren (castreren of steriliseren):

– Katers kunnen vanaf 6 maanden worden gecastreerd. Indien hier veel langer mee gewacht wordt, loop je het risico op binnenplassen, en ontsnappingen, op zoek naar de krolse poezen.

– Bij de poes raden wij om gezondheidsredenen castratie (of zoals we het vroeger noemden “sterilisatie”) aan rond een maand of 9.

Castratie geeft aanzienlijk minder kans op melkkliertumoren, waarbij geldt hoe vroeger er gecastreerd wordt, hoe minder kans.  Tevens voorkomt castratie een baarmoederontsteking (pyometra), welke dodelijk kan zijn.
Daarnaast is het hebben van een krolse kat in huis niet altijd even prettig. Dit veroorzaakt aardig wat (nachtelijk) kattengejank en zal de poes alle moeite doen om thuis te kunnen ontsnappen, op zoek naar een kater. Ook als dit via een klepraampje vanuit een flat moet, met alle gevolgen van dien.
Na de castratie verandert de stofwisseling, waardoor ze hierna iets minder eten nodig hebben, om niet te dik te worden.

Buitenland:

Indien u naar het buitenland reist met uw kat, gelden de volgende regels:

Uw kat dient in bezit te zijn van een Europees Dierenpaspoort (een vaccinatieboekje volstaat niet). Tevens dient hij/zij gechipt te zijn en gevaccineerd te zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Voor de meeste landen geldt, dat je 3 weken na vaccinatie mag reizen met je huisdier. Sommige landen hebben aanvullende regels (bijv. ontworming gegeven door een dierenarts of bij terugkeer in Nederland: aanwezigheid van een titerbepaling tegen rabiës), hiervoor verwijzen we naar de website van het LICG (www.licg.nl> reizen met je huisdier).
– In het buitenland komen vaak ook bepaalde tekenziekten of worminfecties (o.a. vossenlintworm, hartworm) voor. Informeer bij ons wat u verder aan preventieve middelen dient te geven en welke ontworming u bij thuiskomst dient te geven (Meestal geldt: ontwormen op de dag van thuiskomst en herhalen na 3-4 weken).

Junior Check-up:

Wij adviseren om bij ons langs te komen voor een Junior Check wanneer uw kitten 6-8 maanden oud is. Dit is het moment waarop uw dier is uitgewisseld. Er zal gecontroleerd worden of dit allemaal goed gegaan is en of er geen dubbele tanden staan.

Verder wordt er aandacht besteed aan de groei en het gewicht. Evt. Castratie/sterilisatie kan worden besproken en u kunt vragen stellen over de verzorging of het gedrag. Daarnaast is het natuurlijk ook een goede socialisatie om weer eens in onze praktijk te komen zonder dat er enge dingen gebeuren.

Verzekering:

Dit is het moment om te overwegen of u uw kitten wel of niet wilt verzekeren. Wanneer u namelijk wacht tot uw huisdier iets gaat mankeren, zullen de meeste verzekeringen dit voor enige tijd, of blijvend, uitsluiten. De meest gebruikte verzekeringen zijn Reaal Dier & Zorg, Petplan en Ohra. Elke verzekering heeft zijn eigen voorwaarden en het is belangrijk om deze goed door te lezen om te zien wat wel of niet verzekerd wordt en wat er wordt uitgesloten, bij bv. bepaalde rassen.
Of u wel of niet goed doet aan een verzekering blijft altijd een gok. Vaak is het zeker zo voordelig om zelf een spaarpotje te maken voor uw dier waarop u elke maand een bedrag opzij zet voor het geval er zich onverwachte kosten voor doen.

Heeft u n.a.v. deze informatiefolder nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Broekhuizen: 0162-432284  info@dierenkliniekbroekhuizen.nl