fbpx

Gebitsbehandeling

Gebit Tandsteen

Wanneer is dit nodig:
> Bij veel tandplak/tandsteen/tandvleesontstekingen:
Tandplak wordt veroorzaakt door restjes voedsel, speeksel en bacteriën. Wanneer dit blijft zitten kan dat verkalken en tandsteen worden. Dit kan weer aanleiding geven voor tandvleesontstekingen. Het tandvlees zal roder van kleur zijn, kan gezwollen zijn en zal sneller bloeden.
Wanneer uw hond of kat last heeft van veel tandsteen of tandplak dan is het aan te raden om dit te laten reinigen. Wanneer er niks aan gebeurd zal de ontsteking verergeren, kunnen de tanden/kiezen worden aangetast waardoor deze verloren gaan en geeft dit pijn bij eten. De ontsteking kan zelfs in de bloedbaan terecht komen wat kan bijdragen aan hart- en nierfalen.

Tandplak/-steen kun je zien door de verkleuring/verkalking op de elementen. In een verder gevorderd stadium kan het ook zorgen voor een slechte adem of kwijlen.

Tandsteen is er niet af te poetsen. Tandplak wel. Hoe je het poetsen kunt aanleren kun je hier lezen: https://dierenkliniekbroekhuizen.nl/tandenpoetsen

> Bij slijtage van het gebit:
Het gebit kan slijten door veel met tennisballen te spelen, maar ook door stokken, stenen, of het kauwen op andere harde dingen. Als de tand te ver afslijt kan het wortelkanaal bloot komen te liggen wat erg pijnlijk is voor de hond.
Het is dan beter om dit element te verwijderen.
Bij twijfel zal de dierenarts eerst een dentale röntgenfoto willen maken om te kunnen beoordelen hoe de staat van de wortels is.

> Bij dubbele tandjes:
De pup gaat wisselen vanaf de leeftijd van 3 maanden. Met 6 maanden is hij normaal gesproken klaar met wisselen. Soms gebeurt het dat er een volwassen tand doorkomt, terwijl de melktand er ook nog staat. Dit kan ervoor zorgen dat de blijvende volwassen tand in de verkeerde richting groeit. Ook zal hier sneller etensresten tussen blijven hangen. Daarom wil je deze dubbele melktandjes, ook wel persisterende melktand genoemd, niet te lang laten zitten en indien nodig verwijderen.

Hoe gaat het in zijn werk:
De hond of kat zal langere tijd met de mond moeten open liggen om het gebit goed te kunnen bekijken en reinigen. Hiervoor is het nodig dat hij/zij vooraf een roesje krijgt.
Met een ultrasoon apparaat worden alle tanden en kiezen gereinigd. Als de tandsteen eraf is kunnen de tanden en kiezen goed worden geïnspecteerd op verdere afwijkingen. Bij twijfel of een tand/kies wel of niet behouden kan worden zal de dierenarts hier een dentale röntgenfoto van willen maken. De tanden/kiezen die eruit moeten zullen worden verwijderd. Als laatste kan het gebit gepolijst worden zodat het weer gladder is en er minder snel nieuwe tandplak aan zal hechten.

Het roesje:
Een roesje is een lichte narcose. Deze hoeft vaak niet zo zwaar te zijn als bij een operatie, maar wel genoeg om even te slapen en de behandeling goed en pijnloos te kunnen uitvoeren.
De gebitsbehandeling vindt plaats in onze gebitsruimte/3e spreekkamer. Hier hebben wij de mogelijkheid om uw dier aan te sluiten op de gasanesthesie en aan de hartmonitor om alles zo veilig mogelijk te houden, zeker wanneer de behandeling wat langer duurt.

Toch brengt elke narcose een bepaald risico met zich mee. Omdat het vaak de wat oudere dieren zijn die voor een gebitsbehandeling komen adviseren wij om vooraf een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten doen. Wij nemen dan een beetje bloed af voor een algemene ouderdoms check waarbij o.a. naar de nierwaardes gekeken wordt. Zo kunnen wij beter inschatten of de narcose veilig kan plaatsvinden, of dat er misschien een aangepaste narcose gebruikt moet worden.

Kosten:
Veel mensen bellen of mailen ons met de vraag wat de gebitsbehandeling van hun dier gaat kosten. Een hele logische vraag, maar voor ons heel lastig te beantwoorden omdat er meerdere factoren meespelen:
– Wanneer het enkel om het reinigen van het gebit gaat, zonder dat er iets getrokken moet worden, zijn de kosten vooraf wel te vertellen. Maar vaak is het gebit pas echt goed te bekijken wanneer het dier onder narcose is en je zijn mond pas goed kunt inspecteren.
– Ook weten wij vooraf niet wat wij onder een flinke laag tandsteen gaan aantreffen; zijn deze tanden/kiezen verder nog helemaal goed, dan blijft het bij enkel reinigen, maar zitten hier hele rotte tanden/kiezen onder, dan zullen die eruit moeten.
– Op het moment dat wij tanden/kiezen moeten trekken hangt het er ook nog vanaf om hoeveel tanden/kiezen het gaat, welke tand/kies het is, en hoe vast deze zit. Een los snijtandje kan er zo uit zijn, terwijl een hoektand waarvan de wortel nog goed vast zit soms wel een uur werk kan geven. Een grote kies heeft meerdere wortels die soms eerst gespleten moeten worden waarna je ze met veel geduld en lang ‘loswrikken’ eruit haalt terwijl een klein kiesje weer sneller kan gaan. 

– Soms wil je vooraf een dentale röntgenfoto maken van een tand of kies om te zien of hij gespaard kan worden of er echt uit moet. Bij een heel slecht gebit, of een kat met verdenking van FORL (een pijnlijke gebitsaandoening die bij katten voor kan komen) wil je soms zelfs graag foto’s van het volledige gebit.

Zo kan het dus gebeuren dat de kosten bij een heel slecht gebit, aardig hoog kunnen oplopen.
Spreek voorafgaand aan de behandeling goed met ons af wat uw wensen zijn: wilt u wel of geen bloedonderzoek vooraf? Geeft u toestemming om al het noodzakelijke uit te voeren? Wilt u tussentijds overleg wanneer er meer moet gebeuren dan enkel het reinigen? Of geeft u toestemming om bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag al het nodige te mogen doen en daarboven te willen overleggen?

Prijsindicatie:
Natuurlijk willen wij u wel een indicatie geven van de te verwachten kosten* waarbij u in elk geval rekening moet houden met de reiniging + narcose, en de rest van de kosten dus enkel indien nodig zal zijn.

Gebitsreiniging Hond (excl. narcose): €125,00
Gebitsreiniging Kat (incl. narcose): €115,00

Narcose Hond   < 10 kg:  €42,50
Narcose Hond 10-20 kg: €45,00
Narcose Hond 20-30 kg: €47,50
Narcose Hond 30-40 kg: €50,00
Narcose Hond 40-50 kg: €52,50
Narcose Hond 50-60 kg: €57,50

Extractie per tand/kies zonder hevelen:                   €20,00
Extractie per tand/kies met hevelen:                        €40,00
Extractie per (juveniele) haaktand:                           €82,50
Extractie scheurkies per 30 minuten werk:             €90,00

Dentale röntgenfoto :                                €24,50
Dentale röntgenfoto (volledig gebit): €101,00

Pre-anesthetisch bloedonderzoek: €52,50

Pijnstilling in geval van extracties; afhankelijk van het gewicht
Antibiotica in het geval van ernstige ontstekingen; afhankelijk van het gewicht

* Prijzen per 1-1-2023, onder voorbehoud van wijzigingen/fouten.