fbpx

Chemische Castratie

Wanneer?
Twijfel je over een castratie? Ben je bang dat je hier spijt van zult krijgen en dat het niet meer ongedaan te maken is? Wil je eerst zien wat het effect op je hond is voordat je voor een definitieve castratie kiest? Of wil je proberen of een chemische castratie voldoende is om je hond de puberteit door te helpen in de hoop dat de hormonen daarna wat stabieler zijn en je een definitieve castratie kunt voorkomen?

Dit kunnen allemaal redenen zijn om (eerst) voor een chemische castratie te kiezen.
Let wel op dat niet álle gedrag hormoon gerelateerd hoeft te zijn. Sommige honden zijn van zichzelf bijvoorbeeld al een stuk drukker wat bijvoorbeeld na de puberteit vanzelf rustiger kan worden.

Hoe wordt dit gedaan?
Het plaatsen van een chemische castratie is vrij eenvoudig. Je kunt dit vergelijken met het plaatsen van een chip; het implantaat wordt in de regio tussen de schouderbladen aangebracht met een wat dikkere naald. Dit is een klein staafje wat t.z.t. langzaam oplost. Een chemische castratie kan dus net zoals bijvoorbeeld een enting tijdens een normaal consult worden aangebracht waar u zelf bij bent. De hond hoeft hier niet voor te blijven.

Hoe lang werkt dit?
Er zijn 2 soorten implantaten; 1 die minimaal 6 maanden werkzaam is, en 1 die minimaal 12 maanden werkzaam is. In principe hebben wij enkel die van 6 maanden in voorraad.
Bij sommige honden werkt hij na 6 maanden uit, maar bij andere kan hij een paar maanden langer doorwerken.
Zolang als het implantaat werkt, zijn de testikels van de hond duidelijk kleiner qua formaat (ongeveer 30% kleiner). Wanneer het implantaat uitwerkt zullen deze weer naar oorspronkelijke grootte groeien. Je zou dus vooraf de testikels kunnen opmeten, en later hieraan kunnen zien/meten of het implantaat nog zijn werk doet.

Eerst verhoging van het testosteron!
Voordat het testosteron gaat dalen zal dit na plaatsing van het implantaat eerst worden gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid de eerste 2 à 3 weken zal toenemen en hormonaal gedrag kan verergeren! Ze kunnen drukker worden en meer reuengedrag vertonen (vlaggen, bestijgen, achter loopse teefjes aan gaan, etc.) Hierna gaat het testosteron dalen en zal de spermaproductie en het libido worden geremd.

Onvruchtbaarheid
6 tot 9 weken na het plaatsen van het implantaat is de hond in de meeste gevallen onvruchtbaar. Hou hem dus zeker de eerste 9 weken (12 weken bij het implantaat wat 1 jaar werkzaam is) weg bij loopse teven! Echter is deze onvruchtbaarheid niet voor 100% te garanderen en zijn er gevallen bekend waarbij er toch een succesvolle dekking heeft plaatsgevonden na deze periode.
Heeft u een dekreu, dan is het niet uitgesloten dat na de chemische castratie de vruchtbaarheid is afgenomen.

Wel of niet definitief castreren?
Het implantaat geeft u een indruk van hoe uw hond zal zijn na een definitieve (operatieve) castratie. Toch is dit niet in alle gevallen 1 op 1 vergelijkbaar en kan het iets verschillen. Bevalt het gedrag tijdens het implantaat, dan kunt u besluiten om voordat deze is uitgewerkt uw hond definitief te laten castreren zodat de hormonen niet eerst terug gaan komen. Het is natuurlijk ook mogelijk om het implantaat uit te laten werken, om te zien of het gedrag waarvoor u de hond wilde laten castreren inderdaad weer terug komt, of dat dit mogelijk minder heftig is omdat uw hond bijvoorbeeld uit de puberteit is. Als laatste is het mogelijk om de chemische castratie te herhalen.