fbpx

Aerokat

Aerokat gebruik

Wat is de Aerokat? 

De Aerokat is een inhalatiesysteem wat speciaal voor katten is ontworpen. Dit kan worden ingezet bij longaandoeningen zoals astma.
Veel katten zullen het in het begin erg spannend vinden om in een masker te moeten ademen. Daarom is het belangrijk dat u er de tijd voor neemt om dit rustig aan te leren. Als dit lukt, werkt een inhaler vaak beter bij deze aandoeningen dan tabletten, en heeft het ook minder bijwerkingen.

Het zachte masker wordt in 2 maten meegeleverd. Kies het masker wat het beste aansluit bij de kop van de kat.
Het grote doorzichtige stuk is de kamer waar de medicatie via de inhaler wordt ingebracht. In deze kamer zit een klepje waaraan u het aantal ademhalingen van uw kat kunt tellen.
De vernevelaar/inhaler plaatst u aan de achterkant van de kamer in het groene rubberen verbindingsstuk.

Wennen aan de Aerokat

Soms is het nodig om de eerste weken toch nog medicatie in tabletvorm te geven, zodat er de tijd genomen kan worden om de kat rustig aan het masker te laten wennen. Wordt het masker direct opgezet waarbij de kat volledig in paniek raakt, dan kun je het verdere gebruik hiervan vaak wel vergeten. Hieronder een stappenplan om het aan te leren, ga pas verder met de volgende stap als de voorgaande goed gaat:

1) leg het systeem ergens neer waar de kat er bij kan en leg er wat lekkers naast. Laat de kat zelf op zijn eigen tempo erbij gaan kijken en het lekkers opeten.
2) maak het masker van de kamer los en leg hier een snoepje of brokje in, en laat de kat het eruit eten. Doe dit meerdere keren verdeeld over de dag.
3) koppel het masker weer vast aan de kamer van de Aerokat en leg weer een snoepje in het masker wat de kat eruit mag eten
4) is de kat er niet bang van, houdt dan het masker eens heel kort en zachtjes tegen de kop aan. Haal hem er gelijk weer vanaf en laat een snoepje uit het masker eten. Deze tijd met het masker tegen de kop aan kun je langzaam iets uitbreiden tot 5 à 10 seconden.
5) Geef op ruime afstand van de kat een eerste puf met de inhaler. Dit maakt een sissend geluid.
6) Bij geen reactie op het geluid, geef dan een brokje in het masker wanneer er al een dosis in de kamer zit, deze dosis komt pas vrij zodra er een inhalatie via het masker plaats vindt.
7) Bouw dan het inhaleren rustig op tot het gewenste aantal ademhalingen. Ook hiervoor langzaam opbouwen en niet gelijk de eerste keer alles tegelijk willen doen.

> Stop altijd gelijk als de kat aangeeft dat het genoeg is of in paniek raakt en gebruik geen dwang! Zo blijft de kat er zijn vertrouwen in houden.
> Probeer te voorkomen dat het masker de ogen bedekt.
> Haal eventuele snoepkruimels altijd uit het systeem!

Algemene instructies Aerokat

1) Plaats het juiste masker op de inhaler
2) Plaats de vernevelaar aan de achterkant van het systeem in de rubberen uitsparing. De meeste inhalers moeten voor het plaatsen schudden!
3) Druk de vernevelaar in, het medicijn komt nu in de kamer. Dit maakt een sissend geluid dus doe dit niet als het masker bij de kat op zit!
4) Plaats direct het masker op de neus van uw kat
5) Laat uw kat 10 tot 15 keer in- en uitademen. Dit kunt u zien aan het klepje (het ventiel) in de kamer.
6) Haal het masker weer van de neus van de kat

Op Youtube kun je hier een filmpje van zien: Gebruik Aerokat