Niks is zo vervelend als een kat die binnen plast. Toch is het helaas een veel voorkomend probleem.
Bij een onzindelijke kat is het eerste wat we willen, uitsluiten of dit een medische oorzaak heeft, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking. Dit doen we door middel van een urineonderzoek. Maar ook is lichamelijk onderzoek belangrijk om bijvoorbeeld artrose klachten uit te sluiten. Of bij twijfel van lever- & nierproblemen wil je ook graag een bloedonderzoek.
Is de poes/kater al gesteriliseerd/gecastreerd? Een niet geholpen dier zal meer behoefte hebben om zijn/haar territorium af te bakenen en dus sneller in huis plassen/sproeien.
Indien er lichamelijk en in de urine en/of bloed geen oorzaak gevonden is, moeten we het verder gaan zoeken in het gedrag. Katten zijn vrij stressgevoelig en de kleinste veranderingen kunnen al een reden zijn voor de kat om in huis te plassen. Soms kan de eigenaar deze reden zelf al bedenken; zoals een pasgeboren baby die in het gezin erbij gekomen is, de buurkat die steeds aan de andere kant van de deur zit, een eigenaar die thuis is komen te zitten of juist veel meer van huis is dan de kat eerder gewend was, etc. Natuurlijk is niet altijd alle stress weg te nemen maar er zijn wel wat handvatten om na te lopen bij een onzindelijke kat, die zeker te proberen zijn:
Kattenbakmanagement:
– De basisregel is 1 bak per kat + 1 bak extra. Sommige katten hebben de voorkeur om op een andere bak te plassen dan waarop ze hun ontlasting doen. Ook willen ze niet altijd op dezelfde bak als de andere kat in huis. Kies ook een rustige plek uit voor de kattenbak.
– De grootte van de kattenbak; is de bak groot genoeg voor de kat om zich goed om te kunnen draaien en te bewegen?
– De kattenbakvulling: er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen; klontvormend, niet-klontvormend, stuifvrij, grote korrel, kleine korrel, houtkorrel, klei korrel, met luchtje, zonder luchtjes, etc. Over het algemeen vinden katten de vulling met een luchtje niet prettig, zeker niet als het een gesloten bak is waar dit goed in blijft hangen. Is de kattenbakvulling recent veranderd, dan zou dit de oorzaak kunnen zijn en kunt u eerst de oude weer proberen. Maar ook als het niet recent veranderd is, zou je zeker eens kunnen uittesten of het met een andere soort wel beter gaat. Denk bij het uitzoeken van de kattenbakvulling aan een goede absorptie, en of het niet te scherp of plakkerig aan de pootjes is.
Doe ongeveer 5 cm aan grit in de bak, zodat de kat goed kan graven.
– De meeste katten zullen de voorkeur geven aan een open bak. Soms is het dus nodig om het klepje uit de kap te halen, of zelfs de hele kap er vanaf te laten.
– Zet ook niet alle spullen voor de kat op dezelfde vierkante meter. Liever de kattenbak op een andere plek dan de water- en eetbak.
– Hygiëne: schep de kattenbak dagelijks uit en vervang geregeld de kattenbakvulling. Maak de bak niet schoon met een citroenluchtje. Hier houden katten niet van. Bleek daarentegen is vaak geen probleem, dit vinden ze vaak juist wel aantrekkelijk.
– Eventueel kunt u de bak extra aantrekkelijk maken door er een druppeltje valeriaan in te druppelen.
Plasplekken:
– Maak deze plekken NIET schoon met chloor of ander bleekmiddel. Dit kan voor de kat juist aantrekkelijk werken. Gebruik ook GEEN detol, hier kan de kat erg ziek van worden als hij hier op loopt/ligt en zichzelf daarna gaat wassen. WEL kunt u de plek schoonmaken met een citronella of allesreiniger met een citroenlucht. Dit is vrij onschuldig en hier houden katten vaak niet van.
– Daarnaast kunt u de plek na het wegnemen van de urine behandelen met een eiwit-oplossende urine spray. Bijvoorbeeld een Urine Off, of Urine Control. Deze spray zorgt er niet alleen voor dat wij de urinelucht niet meer ruiken, maar breekt ook de eiwitten van de urine af, zodat de lucht voor de kat ook weg is en ze hier minder snel opnieuw overheen willen plassen. Is het een oude plek; spray het dan goed in, dek het af met huishoudfolie, en laat het een nachtje intrekken. De volgende dag haalt u er een doekje met water over en sprayed u het opnieuw in.
– Is het steeds dezelfde plek? Misschien is het mogelijk om de kattenbak (tijdelijk) naar deze plek te verplaatsen. Indien de kat de bak dan weer gaat gebruiken en het is geen plek waar hij kan blijven staan, dan kunt u heel langzaam, neem er ruim de tijd voor! de bak beetje bij beetje naar een plek verplaatsen waar hij minder in de weg staat.
– Is het niet mogelijk om hier een kattenbak weg te zetten, dan is er in de dierenwinkel ook een spray verkrijgbaar die katten weert van bepaalde plekken. U zou deze plek hiermee kunnen behandelen, en daarnaast de plek waar u wel wilt dat uw kat plast, extra aantrekkelijk te maken.
Ondersteuning:
– In de ruimte waar de kat het meeste is, kunt u gaan werken met een Feliway Verdamper. Dit is een verdamper voor in het stopcontact op basis van Feromonen. Er zijn verschillende varianten, maar de Feliway Optimum werkt het breedst. Deze bevat verschillende feromonen van de kat zoals het ‘kopjesferomoon’ wat in de kin van de kat zit en vrij komt bij het geven van kopjes. Hiermee markeren ze meubels/muren/hun baasje etc. als ‘veilig’. Wanneer de kat stress heeft kan dit feromoon niet geproduceerd worden waardoor de kat bang of agressief kan worden. Dit kan resulteren in een onzindelijke kat. Ook bevat het feromonen die de moederpoes bij zich draagt om de kittens zich veilig te laten voelen en zich aan elkaar hechten. Dit verminderd spanningen tussen katten onderling.
Deze verdamper geeft een maand lang deze feromonen af waardoor de kat weer een veiliger gevoel krijgt.
– Eventueel kunt u ook de voeding aanpassen. Omdat stress bij de katten een veel voorkomend probleem is, en vaak de oorzaak niet eens te achterhalen is, zijn verschillende fabrikanten hierop ingesprongen om supplementen aan de voeding toe te voegen waardoor de kat niet suf, maar wel wat relaxter wordt. Bijvoorbeeld Royal Canin Calm, of Hill’s Urinary Multicare Stress.
– Als laatste zijn er ook voedingssupplementen verkrijgbaar die een stress reducerend effect kunnen hebben.
Gedragstherapie:
Ieder geval is anders, wij kunnen dus helaas geen hapklare oplossing aandragen. Bovenstaande punten zijn dingen om zeker even na te lopen en te kijken in hoeverre u hier een aanpassing in kunt doen. Mocht u er dan nog niet uitkomen, of wat ondersteuning hierbij kunnen gebruiken, dan zijn er verschillende gedragstherapeuten voor katten. Zij kijken samen met u naar de oorzaak van het probleem en helpen u met een oplossing.
Hiervoor kunt u kijken op: https://www.tinleygedragstherapievoordieren.nl/hulp-advies-voor-katten.html