Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst!
Wij wensen u veel plezier en geluk met uw nieuwe hond! Om er voor te zorgen dat alles goed gaat wat betreft zijn of haar gezondheid, hebben we hier wat nuttige informatie voor u opgesteld:
Vaccinaties:
Uw pup dient gevaccineerd te worden op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. De vaccinaties zijn tegen Parvo, Hondenziekte, Ziekte van Weil en besmettelijke leverziekte. Vanaf 9 wkn kan een vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (“Kennelhoest”) worden gegeven. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Bij kennelbezoek is dit vaak wel verplicht. Vanaf 12 wkn kan tevens een vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) worden gegeven. Dit is verplicht indien u met uw huisdier naar het buitenland reist (ook naar België!). 21 dgn na deze enting mag uw hond de grens over. Na deze laatste pupenting hoeft uw huisdier pas weer gevaccineerd te worden als hij/zij 1 jaar oud is. Hiervoor zult u van ons een oproep ontvangen.
Ontwormen:
Uw pup dient ontwormd te worden op een leeftijd van 2,4,6 en 8 weken. Daarna wordt dit maandelijks tot hij/zij 6 maanden oud is. Vanaf de 6 maanden kunt u het schema voor de volwassen hond aanhouden; elke 3 maanden ontwormen.
Voeding:
Goede voeding is belangrijk, zeker voor pups van de snelgroeiende rassen. Goede voeding kan veel problemen (gewrichtsproblemen, botproblemen, blaasproblemen) voorkomen. Laat u het beste in de dierenwinkel adviseren hierover.
Ontvlooiing:
Pups kunnen gemakkelijk vlooien bij zich dragen. Informeer bij ons, welk middel voor uw hond (op basis van leeftijd en gewicht) geschikt is.
Teken behandeling:
I.v.m. warme winters zijn teken het hele jaar aanwezig. Controleer uw hond hier goed op, m.n. na wandelingen in het bos. Preventief kunt u een tekenband, -druppels of tabletten geven.
Chippen:
Als het goed is, is uw hond bij de fokker gechipt én voorzien van een officieel Europees paspoort. Tevens moeten zowel de chip als het paspoort geregistreerd staan. Als nieuwe eigenaar dient u de chip zélf binnen 2 weken op uw eigen naam overgeschreven te hebben. Dit alles is verplicht! Wij controleren de aanwezigheid van de chip op de praktijk, maar de registratie is aan uzelf. M.a.w. mocht u in de toekomst gaan verhuizen, denk dan ook altijd even aan wijziging van deze gegevens. Op de website www.chipnummer.nl kunt u zien of en bij welke databank het chipnummer van uw dier geregistreerd staat.
Mocht de chipregistratie niet door de fokker zijn gedaan, of uw hond heeft geen officieel Europees paspoort, dan zal dat alsnog z.s.m. geregeld moeten gaan worden. In dit geval dient u eerst zelf een UBN nummer aan te vragen. Dat kan op de volgende website: https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen
Nadat u dit nummer heeft ontvangen, moet de rest van de 1e registratie door de dierenarts gedaan worden.
Gebit:
Vanaf ongeveer 4 maanden gaat de pup tanden wisselen. Meestal merkt u hier niets van en gaat dit gewoon goed. Rond de 6 maanden zijn ze uitgewisseld. Het is dan belangrijk om erop te letten of er geen “dubbele” tanden aanwezig zijn. M.n. bij kleinere rassen zien we nogal eens dat de snij- of hoektanden “dubbel “ (dus melk- en permanente gebit) aanwezig zijn. Laat het in dit geval altijd even controleren op de praktijk- soms moet de melktand getrokken worden.
Tanden poetsen:
Wij raden aan, om van jongs af aan te beginnen met tanden poetsen. Wij zien veel honden met gebits- en tandvleesproblemen. Zij moeten vaak onder narcose behandeld worden. Dit is te voorkomen door elke dag de tanden te poetsen. Dit kan met een z.g. hondentandenborstel, een vingertandenborstel of m.b.v. een gaasje. Veel honden vinden het gebruik van speciale hondentandpasta smakelijk, waardoor ze het goed accepteren. Gebruik nooit tandpasta die voor mensen is bedoeld.
Neutraliseren (castreren of steriliseren):
– Bij de reu is castratie eigenlijk alleen nodig, indien er sprake is van gedragsproblemen (bijv. rijden op dekentjes of conflicten met andere honden) of bij gezondheidsproblemen (prostaat problemen). Overleg altijd met een dierenarts, zeker bij gedragsproblemen.
– Bij de teef raden wij om gezondheidsredenen castratie (of zoals we het vroeger noemden “sterilisatie”) aan:
Castratie voor de 3e loopsheid geeft aanzienlijk minder kans op melkkliertumoren, waarbij geldt hoe vroeger er gecastreerd wordt, hoe minder kans. Tevens voorkomt castratie een baarmoederontsteking, welke dodelijk kan zijn. Ook vermindert de kans op suikerziekte en wordt uw teef niet meer schijnzwanger.
De grootste nadelen van castratie zijn de neiging dikker te worden, vachtveranderingen en gedragsveranderingen. Om die laatste reden, raden wij castratie af bij “felle” teefjes.
Tevens kan castratie zorgen voor incontinentie (het druppelen van urine), m.n. op latere leeftijd. Dit is met medicijnen meestal goed te beheersen, maar natuurlijk wel vervelend.
Het is gebleken dat de kans op incontinentie kleiner is wanneer uw teef eerst een keer loops is geweest. Vandaar dat wij castratie aanraden 3 maanden na de eerste loopsheid.
Buitenland:
Indien u naar het buitenland reist met uw hond, gelden de volgende regels:
Uw hond dient in bezit te zijn van een Europees Dierenpaspoort (een vaccinatieboekje volstaat niet). Tevens dient hij/zij gechipt te zijn en gevaccineerd te zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Voor de meeste landen geldt, dat je 3 wkn na vaccinatie mag reizen met je huisdier. Sommige landen hebben aanvullende regels (bijv. ontworming gegeven door een dierenarts of bij terugkeer in NL: aanwezigheid van een titerbepaling tegen rabiës), hiervoor verwijzen we naar de website van het LICG (www.licg.nl> reizen met je huisdier).
In het buitenland komen vaak ook bepaalde tekenziekten of worminfecties (o.a. vossenlintworm, hartworm) voor. Informeer bij ons wat u verder aan preventieve middelen dient te geven en welke ontworming u bij thuiskomst dient te geven (Meestal geldt: ontwormen op de dag van thuiskomst en herhalen na 3-4 weken).
Junior Check-up:
Wij adviseren om bij ons langs te komen voor een Junior Check wanneer uw pup 6-8
mnd oud is. Dit is het moment waarop uw dier is uitgewisseld. Er zal gecontroleerd
worden of dit allemaal goed gegaan is en of er geen dubbele tanden staan.
Verder wordt er aandacht besteed aan de groei en het gewicht. Evt. Castratie/sterilisatie kan
worden besproken en u kunt vragen stellen over de verzorging of het gedrag. Daarnaast is het
natuurlijk ook een goede socialisatie om weer eens in onze praktijk te komen zonder dat er
enge dingen gebeuren.
Verzekering:
Dit is het moment om te overwegen of u uw pup wel of niet wilt verzekeren. Wanneer u namelijk wacht tot uw huisdier iets gaat mankeren, zullen de meeste verzekeringen dit voor enige tijd, of blijvend, uitsluiten. De meest gebruikte verzekeringen zijn Reaal Dier & Zorg, Petplan en Ohra. Elke verzekering heeft zijn eigen voorwaardes en het is belangrijk om deze goed door te lezen om te zien wat wel of niet verzekerd wordt en wat er wordt uitgesloten, bij bv. bepaalde rassen.
Of u wel of niet goed doet aan een verzekering blijft altijd een gok. Vaak is het zeker zo voordelig om zelf een spaarpotje te maken voor uw dier waarop u elke maand een bedrag opzij zet voor het geval er zich onverwachte kosten voor doen.
Socialisatie:
1 Week na de laatste puppyvaccinatie -dus normaal gesproken is dit als uw pup 13 weken oud
is- is hij/zij volledig beschermt tegen de te enten ziektes. Toch is het heel belangrijk, om
hem/haar ook voor deze tijd al overal mee naar toe te nemen. De eerste 12 weken zijn een
hele belangrijke periode in de socialisatiefase van een pup. Hierna begint de angstfase en is
het wel belangrijk om de socialisatie door te zetten. Maar alles uit deze eerste 12 weken helpt
extra mee om zich tot een sociale pup te ontwikkelen.
Vermijdt hierbij wel de drukke uitlaatplaatsen/plekken waar veel ontlasting ligt, en laat de
pup niet met zieke/snotterige honden spelen.
Beweging:
Als richtlijn voor de beweging van een pup kun je ong. 10 minuten per maand leeftijd aanhouden. Dit betekent dat een pup van 3 maanden oud dus ong. 30 minuten mag wandelen. Belangrijk is wel dat de beweging gedoseerd is. Probeer in het begin zoveel mogelijk te voorkomen dat de pup springt of trappen loopt.
Vanaf ongeveer 9 maanden mag u het lopen aan de fiets langzaam starten en opbouwen.
Wacht met zwaardere belasting, zoals bv behendigheidstraining, tot een leeftijd van 1 tot 1 ½ jaar, zodat uw hond zo veel mogelijk is uitgegroeid.
Cursus:
Wij raden aan om met uw dier een puppycursus of andere cursus te volgen. Dit is niet alleen erg leuk, maar het zorgt ook voor een goede verstandhouding tussen u en uw hond.
Heeft u n.a.v. deze informatiefolder nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met
Dierenkliniek Broekhuizen: 0162-432284 / info@dierenkliniekbroekhuizen.nl