fbpx

Tips bij winterweer

winterweer

Hier wat tips om je huisdier te beschermen tegen extreme kou of bij sneeuw

Een paar algemene waarschuwingen die in principe voor alle dieren gelden:
– Smeer voor de wandeling de voetzooltjes in met potenwax of vaseline, om te voorkomen dat ze last gaan krijgen van irritatie door de pekel.
– Was de pootjes bij thuiskomst in lauwwarm water, zodat de hond of kat geen pekel binnen krijgt wanneer hij zijn pootjes gaat wassen. Wanneer hij hier veel van binnen zou krijgen, kan dit zorgen voor een zoutvergiftiging!
– Zorg ervoor dat je huisdier niet te nat wordt. Een natte vacht door regen of gesmolten sneeuw, zorgt sneller voor onderkoeling.
– Anti vries is giftig voor hond & kat! Door de zoete stof die erin zit vinden ze het wel erg lekker.

Hond
– Knip bij (half) langharige honden de haren bij de voetzooltjes weg zodat hier geen ijsklonten tussen ontstaan. Knip ze ook niet te kort, zodat de vacht de pootjes nog wel enige bescherming kan geven tegen de pekel. Voor tips hoe je dit zelf het beste kunt aanpakken kijk hier. Of raadpleeg de trimster.
– Laat je hond geen sneeuw of strooizout eten! Dit kan klachten opleveren zoals darmklachten of een zoutvergiftiging!
– Hou je hond warm. Maak de wandelingen wat korter, hou je hond in beweging en geef hem indien nodig een jasje aan. Let vooral extra op kleine hondjes, pups, oude honden, en honden met een korte vacht/kale buik.

Kat
Een kat die grotendeels buiten leeft past de dikte van zijn wintervacht aan op de kou. Zorg wel goed voor een warme droge schuilplek. Liefst een stukje van de grond af geplaatst, en voor de extra isolatie kun je hierin wat dekens of hooi doen.

De tammere katten, die wel regelmatig in huis komen, kun je bij zulk weer beter proberen binnen te houden. Katten lopen buiten nog wat extra gevaren. Denk bijvoorbeeld aan de katten die onder de motorkap kruipen om op de warme motor te gaan liggen slapen, waarvan de auto ineens gestart wordt.

Konijn
Een jong konijn (onder de 4 maanden) kun je beter binnen zetten. Die hebben nog niet de kans gehad om een goede wintervacht op te bouwen. Een ziek of oud konijn ook. Een gezond konijn die altijd buiten gewend is, zou met wat aanpassingen hier wel tegen moeten kunnen.  Zorg voor een apart nachthok met een flinke laag stro. Deze moet droog en uit de wind staan. Je kunt het hok afdekken met een jute zak of plexiglas (zorg wel voor ventilatie!)
Zorg voor drinkwater. Het water zal snel bevriezen dus zal meerdere keren per dag ververst moeten worden. Er zijn isolatiehoezen voor om de drinkfles, maar het tuitje zal alsnog bevriezen. Vaak werkt een drinkbak met een goede laag stro erom heen beter. Zorg wel voor een zware bak die het konijn niet om kan gooien. Eventueel kun je wat extra groenvoer geven voor het vocht. Maar alleen als je konijn dit ook gewend is om te krijgen, anders kan het juist weer voor darmproblemen zorgen.

Let op: zet een buitenkonijn niet zomaar ineens in de woonkamer als het buiten koud wordt! Door de dikke wintervacht die ze hebben opgebouwd kunnen ze hun warmte dan niet goed kwijt en zal dit meer kwaad dan goed doen. Wil je hem toch graag een ander plekje geven, kies dan liever voor een koudere schuur of zolder.