fbpx

Hond mee naar het buitenland / Parasieten

Hond mee op vakantie

Uw hond mee op vakantie

Algemene eisen buitenland:
– Chip
– Europees Paspoort
– Rabiës enting (minimaal 21 dagen voor vertrek)

Kijk altijd even wat de regels zijn per land, maar ook van de landen waar u doorheen reist. Zoals bv in sommige landen een muilkorfplicht geld, of een plicht om de hond vast te zetten in de auto. Dit kunt u vinden op:
Invoereisen binnen Europa
Invoereisen buiten Europa

Parasieten:
Wanneer u uw huisdier mee op vakantie neemt naar met name Zuid-Europa (bv. Frankrijk, Spanje, Italië), dan is de parasietenbestrijding extra belangrijk. Hier komen namelijk parasieten voor die in Nederland bijna niet voorkomen.

Hartworm:
Hartworm is een parasiet uit het Middenlandse-Zeegebied die wordt overgebracht door stekende muggen. Deze worm leeft in de longslagaders en kan op termijn zelfs dodelijk zijn voor uw hond.
Om uw hond hiertegen te beschermen adviseren wij om uw hond op de dag van thuiskomst én 28 dagen later, te ontwormen met een middel wat tegen hartworm werkzaam is, zoals de Milpro of Milbemax. 

Blijft u langer dan 1 maand in dit gebied, ontworm de hond dan daar al na 1 maand, en herhaal dit maandelijks tot minimaal 1 maand na thuiskomst.
Daarnaast kunt u uw hond via een vlooien/tekenmiddel (zoals Advantix of Scalibor) beschermen tegen deze stekende mug.

Meer informatie over de hartworm kunt u lezen op:
https://mcvoordieren.nl/kennisbank/hartworm/ 
Hier staat ook een duidelijk kaartje wat de risicogebieden zijn.

Zandvliegen:
Ook de zandvlieg komt voornamelijk voor in de zuidelijke landen en kan de ziekte Leishmania veroorzaken. Leishmania is een chronische ziekte met vermageren en huidproblemen. Deze ziekte is lange tijd goed te behandelen, maar niet te genezen.
Ook tegen de zandvlieg kun je preventief beschermen met bv. Advantix of Scalibor. Dit kunt u het beste voor vertrek aanbrengen. 

Teken:
In Nederland hebben we veel last van teken, maar in het buitenland kunnen de teken ook weer andere ziektes overbrengen zoals Babesiose. 1 tot 3 weken na besmetting zal de hond koorts, rode urine en bloedarmoede krijgen. Er bestaan behandelingen tegen, maar de hond kan hier ook aan komen te overlijden. Ook hiervoor adviseren wij om de hond preventief te beschermen met een product zoals Advantix of Scalibor.

Meer informatie over deze bovengenoemde parasieten inclusief kaartje met risicogebied kunt u lezen op:
https://mcvoordieren.nl/kennisbank/infectieziekten/vakantie-met-hond/ 

Wagenziekte:
Indien uw hond last heeft van wagenziekte, kunt u contact opnemen met uw dierenarts zodat wij hier iets voor kunnen voorschrijven.

Fijne vakantie!

Heeft u n.a.v. deze informatiefolder nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Broekhuizen: 0162-432284  info@dierenkliniekbroekhuizen.nl