fbpx

Desensibilisatie / Immunotherapie

Je hebt een hond met een omgevingsallergie. Via een bloedtest is vastgesteld voor welke zaken uit de omgeving (bomen/grassen/mijten/pollen/gewassen/schimmels) hij/zij allergisch is. Nu we dit weten kunnen we hem voor deze allergenen ongevoelig gaan maken. Dat doen we door middel van de ‘Desensibilisatie/Immunotherapie’.

Wat is het:
Door het laboratorium waar de bloedtest gedaan is kan er een vloeistof worden samengesteld. Deze wordt voor elke hond apart gemaakt aan de hand van de allergieën. De positieve allergieën worden in een flesje vloeistof gestopt en door deze onder de huid te injecteren kan de hond hier ongevoelig voor gemaakt worden zodat hij hier niet meer, of in elk geval veel minder, allergisch op reageert.
Zijn het meer dan 4 allergenen, dan gaan we, eventueel in overleg met het lab, kijken naar de beste oplossing voor uw hond.

Start van de behandeling:
Zodra dit flesje binnen is kunnen we de behandeling starten. Dit gaat via een opbouwschema. We beginnen met een hele lage hoeveelheid van 0,2 ml in te spuiten en verhogen dit elke keer met 0,2 ml. Tot we uiteindelijk op 1 ml per 4 weken uitkomen. Deze dosering zal bij goed effect levenslang worden aangehouden.

Bij voorkeur worden deze injecties in de opbouwfase door de assistente gegeven. Zij kijken dan per keer hoe de patiënt reageert op de injecties, en kunnen in overleg met de dierenarts de dosis of frequentie aanpassen om de kans op succes te verhogen. U mag daarna in de onderhoudsfase deze injecties eventueel zelf thuis geven. U bewaart het flesje in de koelkast. Wij kunnen u dan de eerste (paar) keer begeleiden hierin, en zodra u het aandurft, kunt u het schema verder thuis voortzetten. Komt u liever bij ons langs; geen probleem, dan kan de assistente de injecties geven.

Opbouwschema:
Het opbouwschema kunt u terugvinden in de bijsluiter van het flesje. Maar mocht u deze per abuis kwijt raken, zullen wij hem hier ook nog even plaatsen. Let op: sommige dieren reageren beter op een aangepast schema, deze zal dan worden voorgeschreven via de dierenarts.

Week 1                              0,2 ml
2 weken later (week 3)  0,4 ml
2 weken later (week 5)  0,6 ml
2 weken later (week 7)   0,8 ml
3 weken later (week 10) 1,0 ml
3 weken later (week 13) 1,0 ml
4 weken later (week 17) 1,0 ml
4 weken later (week 21) 1,0 ml

Wanneer kunt u verbetering verwachten:
Na 6 maanden kunt u pas echt zeggen of het wel of niet werkt. Bij sommige patiënten zullen we na 1 maand al een kleine verbering zien, maar bij de meeste merken we dit pas na 4 tot 6 maanden.
Het succespercentage voor honden is ong. 75% en voor katten 70%. Patiënten die op de immunotherapie reageren kunnen een verbetering verwachten van 50-100%.

Omdat het dus wel even kan duren voordat het aanslaat, is het zeker in het begin vaak nog wel nodig om klachten te onderdrukken met medicatie. De meest gebruikte medicatie kan in combinatie met de immunotherapie gegeven worden. Het is natuurlijk de bedoeling dat de immunotherapie het uiteindelijk over zal nemen waardoor medicatie niet meer nodig is of slechts in hele lage dosering.

Wat kunt u nog meer doen:
In de allergenengids staan veel tips beschreven om allergieën zo veel mogelijk te beperken.
Daarnaast is een goede parasietenbestrijding zeker bij allergische honden erg belangrijk om de jeuk triggers tegen te gaan.